Stvari koje trebate znati prije kupovine televizora

Stvari koje trebate znati prije kupovine televizora

Koja je najbolja veličina ekrana za Vas i Vašu porodicu ? To je pitanje od kojeg trebate da krenete.

Često nam se desi nakon kupovine svog novog TV-a, da dobijemo povratne informacije od kupaca koji žale zašto  nisu uzeli veći ekran. Da bi smo ove situacije izbjegli i Vama pomogli da bolje upoznate sebe, priču ćemo pokrenuti na drugačiji način.

Prvi razlog je, a ovo ste vjerovatno do sada mnogo puta čuli, vidjeli ili pročitali taj što smo mi ljudska bića vizualna bića. Percipiramo  svijet koji nas okružuje sa svih 5 osnovnih čula, ali niti jedno drugo čulo nema tako dramatičan utjecaj na naš život kao čulo vida.

Veličina ekrana

Da bi smo odgovorili na ovo pitanje u obzir moramo uzeti sljedeća tri faktora.

Veličinu Vašeg dnevnog boravka, koliko daleko ćete biti udaljeni od Vašeg novog TV-a i kakav doživljaj gledanja TV-a želite.

Obzirom da današnji televizori imaju moderan dizajn, zauzimat će mnogo manje prostora nego što mislite. Glavni razlog za to je u veličini maske ili spoljne ivice  koja se nalazi oko samog ekrana koja je postala puno tanja u posljednjih nekoliko godina. Tako da danas recimo televizor od 60“ (inča) sa tankom spoljnom ivicom izgleda kao stariji 55“ (inčni) TV.

U suštini postoje dva mjerila na osnovu kojeg biramo veličinu ekrana. Preporučena minimalna udaljenost gledanja i maksimalna udaljenost gledanja.

Za preporučenu minimalnu udaljenost gledanja pomnožite dijagonalu ekrana sa 1,5, tako da ako na primjer govorimo o 49“ inčnom  ili 124 cm veličini ekrana, preporučena minimalna udaljenost za gledanje će biti:

124 x 1,5=186 cm odnosno  1,8 m udaljenosti

Za maksimalnu udaljenost gledanja jednostavno uduplajte preporučenu minimalnu udaljenost gledanja, ili na gornjem primjeru;            

124 x 1,5=186 cm x 2 = 372 cm odnosno 3,7 m udaljenosti                

Kao što vidite razlika između preporučene minimalne udaljenosti gledanja i maksimalne udaljenosti gledanja je velika i za to postoji jako dobar razlog. Ovdje ćemo se malo vratiti na uvodni dio i priču o percipiranju svijeta oko nas uz pomoć čula vida. Kao što ne postoje dvije iste osobe na ovom svijetu, tako isto ne postoje dva ista oka ili dva ista para očiju. Svako od nas je različit pa tako i naše oči. Ono što je za mene preveliko ili premalo ne znači i da je za Vas i to je možda najbitnija stvar koju trebate upamtiti kada krenete u potragu za vašim novim TV prijemnikom.